Zdravý prostor

29.05.2016 13:02

ZDRAVÝ PROSTOR

- projekt zdravého prostředí v interiéru pro podporu zdraví a prevenci civilizačních chorob

- eliminace škodlivin včetně prachu, alergenů, mikrobů, kouře a toxinů ze vzduchu a povrchů v interiérech

- pro školky, školy, domovy mládeže, ordinace, domácnosti, lázně, léčebny, ozdravovny, rekreační prostory i pracovní provozy

- postupné celoplošné pokrytí České republiky formou informační kampaně a styčných informačních bodů tzv. INFO POINTŮ

- primárně pro prostory s větším pohytem dětí a osob s alergiemi, astmatem a dýchacími potížemi

 

CÍL PROJEKTU

Vytvoření zdravého prostředí nejen pro naše děti ke snížení rizika rozvoje alergií a redukci již vzniklých alergickým potíží. 

Prostředí na podporu zdraví a regenerace organismu.

Edukace optimálního postupu k redukci prachu, alergenů a toxinů v interiéru.

 

Proč ZDRAVÝ PROSTOR?

Protože prostředí, které nás obklopuje, má bezprostřední vliv na naše zdraví.

A právě jeho znečištění je pro nás zdrojem trvalého stresu.

A trvalý stres postupně vyčerpává lidský organismus a pomalu, ale jistě ho zabíjí.

Zdravý prostor znamená místo, kde není organismus vystaven nadměrnému rušení a může začít regenerovat.

 

Není stres hlavně otázkou psychiky?

Již dávno ne. Právě naopak. Ten psychický stres je pro nás snáze uchopitelný. Vnímáme ho a dokážeme s ním pracovat.

Ale stres na fyzikálně chemické úrovni už ne. Z těch nejvýznamnějších stresorů to jsou toxiny, prach, alergeny, elektrosmog a mikroorganismy. Ty nevidíme a necítíme do té doby, než už je obvykle pozdě. Tedy, když se jejich přítomnost v našem těle projeví nějakými symptomy.

 

Máte na mysli třeba alergie?

Ano, jistě, alergie, otravy, infekce, záněty, autoimunitní nemoci, únavový syndrom apod. To jsou časté důsledky zanedbání prevence civilizačních nemocí. Důsledek přetížení a vyčerpání adaptačních schopností organismu. Proto mluvím o stresu na fyzikálně chemické úrovni. Není vidět, ale vyčerpává nás a potom stačí málo a začne nemoc. A některé toxiny si doma doslova pěstujeme.

 

Pěstování toxinů? Co máte na mysli?

Nemyslím tí pěstování plísně na zdi, i když to k tomu jistě patří. Ale máte doma klasický vysavač? Pokud ano, tak si uvědomte, že je to takové domácí smetiště, popelnice, kam sbíráte všechny zbytky do té doby, dokud alespoň trochu funguje. Tedy, dokud není ucpaný sběrný sáček. Při provozu se to hezky zahřívá, vevnitř se to hemží mikroby včetně roztočů a plísní. Společně hodují na čerstvích zbytcích jídel, kůže, vlasů apod. No a když ten vysavač zase za týden zapneme, tak ten prach z rozložených zbytků plný toxinů a alergenů vyfukujete při uklízení zpátky do bytu.

 

To není možné. Můj vysavač má přece filtry, které ten prach s toxiny zachytí!

Skutečně si to myslíte? Samozřejmě, chvíli to funguje, tedy než se ty filtry ucpou. To se bohužel stává dost rychle. Klidně i po jednom vysávání. Protože ten vzduch musí někudy procházet, aby ten vysavač vysával, tak si hledá cestu nejmenšího odporu kolem filtrů. A potom už nic nezachycují a fouká to kolem nich. Navíc si klasické filtry s toxiny neporadí. Mimochodem, věděl jste, že i ty filtry musí být děravé?

 

Děravé filtry? Jak to myslíte?

No přece jinak by skrze ně ten vzduch nemohl procházet, nebo snad ano? Musí v nich být drobné dírky jako v jemném sítu, které se prachem postupně ucpou a potom to buď prochází okolo nebo to přestane vysávat. A pokud chcete, aby to fungovalo a neprášilo vám to po bytě, tak musíte sáček měnit po každém vysávání a filtry min. jednou měsíčně. A to už ten provoz dost prodražuje, nemyslíte? A navíc nemáte vůbec jistotu, že je to dostatečné. Právě proto, že ten nejjemnější a pro zdraví nejškodlivější prach není prakticky vidět.

 

Proč je nejhorší ten prach, který není vidět?

Protože se díky miniaturní velikosti částic dostane při dýchání hluboko do plic, kde začne dráždit sliznici průdušek a plicních sklípků a skrze jejich stěny  může proniknout do vlásečnic, které je obklopují a tak se mohou toxiny dostat přímo do krve a s tou potom do celého těla.

O těch toxinech byl natočen i televizní pořad "zabijácké luxování".

 

Existuje nějaké řešení? Nějaká prevence, abychom tyto škodliviny nedýchali?

Ano, jistě. Přestaňte používat klasický vysavač. Vyhoďte ho i s tím smetištěm z bytu. Koberce budete vyklepávat každý týden venku před domem jako za starých časů, matrace každý měsíc. Doma budete jen vytírat na vlhko, aby se neprášilo atp.

 

Nebylo by nějaké elegantnější a méně náročné řešení?

Možná ano. Museli byste to udělat po vzoru matky přírody. Tedy všechem prach spláchnout vodou jako při dešti. Protože mokrý prach nelétá. Nejlépe, aby to odteklo s tou vodou někam pryč, kde vás to již nebude obtěžovat.

 

Vy byste o něčem věděl?

Ano. A o tom je projekt ZDRAVÝ PROSTOR. 

Předávat informace a ukazovat, že to jde i jinak. Že díky inspiraci přírodou člověk vymyslel a sestrojil fungující systém čištění prostoru, eliminace toxinů a alergenů. A to bez jediného prášícího filtru, tedy bez klasických filtrů.

Zpět